Friday, May 28, 2004

JOS SMEYERS, ART.: FIERE MARGRIET IN DE DICHTKUNST

Jos Smeyers gaf een overzicht van de dichters die een vers aan de heilige Fiere Margriet wijdden: o.a. Een achttiendeeeuwse anonymus, Prudens VanDuysse, Michel Van der Plas, Karel Vertommen, Mark Meekers, Lieve Devijver, Guido Cloet, Roger Limbourg en Jos Stroobants.

Over MARK MEEKERS schrijft hij:
"Mark Meekers, pseudoniem van Marcel Rademakers (Blaasveld 1939), is plastisch kunstenaar, dichter en romancier. Hij publiceerde talrijke dichtbundels, waarvan de inhoud meermaals naar beeldende kunstenaars en hun oeuvre verwijst, en werd al talloze malen gelauwerd. Hij is stichter-voorzitter van het Leuvense dichterscollectief Mengmettaal.
In zijn Fiere Margriet, geïnspireerd door het beeld van beeldhouwer Willy Meysmans (hoek Muntstraat/Tiensestraat, Leuven), slaagt hij erin het oude verhaal in een actuele, vernieuwende toonaard om te zetten. De creatieve beeldspraak laat de plastische kunstenaar achter de dichter vermoeden, de sterk muzikale taalbehandeling verraadt een authentiek dichter."

Jos Smeyers, art: Fiere Margriet in de dichtkunst, in: Fiere Margriet van Leuven, Eeuwenoud - Eeuwiglevend, uitgeverij Peeters, Leuven 2002, p.92-116.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home